Jouw bierONZE
PORTFOLIO

Jouw verhaal, jouw bier!HUISBIEREN PORTFOLIO

In deze portfolio vind je een snelle greep uit alle huisbieren en speciaalbierrecepten die ik sinds de start in 2014 heb ontwikkeld. Wil je meer weten over deze cases? Neem contact met me op!

Frommes-3-blikken

Opdrachtgever: Post Plaza Hotel & Grand Café

Uitdaging: ontwikkel een ‘feminien’ huisbier. Vrouwelijk, zelfverzekerd, toegankelijk voor een breed publiek. Ontwikkel ook de naam en doe een voorzet voor het label design. We willen het bier laten afvullen in blik: dus leef je uit!

Het resultaat: Frommes. Een Frysk blond bier gebrouwen met haver en champagnegist. Licht moutig, citrus, tropisch fruit en een subtiel bittertje in de afdronk. Dit huisbier van Post-Plaza uit Leeuwarden deel je met vrienden, familie, bierliefhebbers. Frommes is samen met het team van Post Plaza ontwikkeld en dit team was ook aanwezig – sterker nog: het team hielp fanatiek mee! – bij de brouwsessie @ Brouwerij Dockum.

Het etiketbeeld is van de hand van de Friese kunstenares Carla de Kievid.

 

Chefmike-bole-93

Uitdaging: ontwikkel ons tweede huisbier. Kom met een origineel idee, een dito naam, een recept en het label design!

Resultaat: Chef Mike Bôle Tripel. Een pure Belgische tripel gebrouwen van mout en huisgebakken zuurdesembrood. Omdat we geen kruiden hebben toegepast herken je zowel in het aroma als de smaak dat heerlijke vers gebakken zuurdesembrood. Of in de woorden van een Untappd fan: “Wat een heerlijke volle tripel. Goede afsluiter van een weekend Leeuwarden. Vol van smaak, klein zoetje, warm. Een topper!”

 

 

weibier_3_2
wheyzen_henriwilligbier

Opdrachtgever: Henri Willig

Uitdaging: “Ontwikkel van de wei – een restproduct bij het kaasmaken – van onze eigen biologische Jersey koeien een drietal bieren. Omdat we een allergeen-vrij productieproces hebben moeten deze bieren bovendien glutenvrij zijn.”

We zijn een jaar bezig geweest met de ontwikkeling van deze bijzondere speciaalbieren. Naast de receptontwikkeling en het bedenken van de nieuwe biernaam ‘Wheyzen’ (inderdaad: een Weizen met wei) hebben we ook de etiketteksten verzorgd. De bieren worden gebrouwen bij havenbrouwerij Het Brouwdok.

We zijn heel trots op deze toekomstgerichte samenwerking met Henri Willig. En ook Henri Willig is blij met de samenwerking: “Dit innovatieve, circulaire en glutenvrij product is echt inspirerend en een mooi voorbeeld van hoe een restproduct wordt gebruikt binnen ons eigen bedrijf!”

De bieren zijn uitsluitend in de Henri Willig winkels in Nederland, Duitsland en Oostenrijk te verkrijgen.

cranquad2

Opdrachtgever: Terschellinger Bieren

Scelling CranberryQuadrupel heeft een rijke, complexe smaak waarin het fruit van de Terschellinger cranberry duidelijk herkenbaar is. Het bier is gebrouwen van vijf moutsoorten en drie soorten hop – waaronder Cascade – die samen met de cranberry en de gist zorgen voor een mooie balans tussen zoet en bitter, krachtig en zacht, karamel en kruidigheid.

Deze koningin van de Terschellinger bieren heeft een warm rode gloed en is – net als de Scelling Duindoorn Tripel – gebrouwen onder het label Smaaklik. Wij tekenden voor het recept en voor de ontwikkeling van het label Smaaklik.

 

Tsjomme-LF1-1-1

Opdrachtgever: Hotel en Grand Café Post Plaza

Opdracht: ontwikkel ons tweede huisbier. Probeer eer te doen aan ons gebouw, onze vestigingsplek.

Feiten:

  • Waar nu het pand staat van Post Plaza stond rond 1500 een klooster: het Galilea klooster. In het klooster was een brouwerij gevestigd…
  • Het klooster Galilea is in 1472 ten noordoosten van de stad – buiten de
    stadsmuren – gesticht door de edelman Tjomme Oenes Wiarda en zijn vrouw Ath Bonnema. Vandaag heet dat deel van de stad ‘Oldegalileën’.
  • In 1498 verhuist het klooster naar de Tweebaksmarkt: hier was het klooster beter beschermd tegen vijandelijke troepen
  • In de 16e en 17e eeuw was de Tweebaksmarkt – de straat waarin Post Plaza is gevestigd een levendige beschuitmarkt. Tweebak betekent namelijk: twee keer gebakken. Tweebak is dus (scheeps)beschuit, want beschuit wordt twee keer gebakken om het lekker knapperig te krijgen

Op basis van deze feiten is het tweede huisbier een abdij dubbelbier gebrouwen met beschuit, jeneverbes en een flinke scheut historie. Met een aroma van koek, beschuit en karamel. In de smaak zowel zoet als een lichte bitter. Kruidig, rozijnen, licht-moutig, heerlijk!

rosemary-porter

Opdrachtgever: Paddy O’Ryan

Een porter met verse biologische rozemarijn. Dit ingrediënt sluit perfect aan bij de Ierse keuken waarin het gerecht Irish Stew met rozemarijn centraal staat. Bij het brouwen worden vijf soorten mout gebruikt, drie soorten hop en biologische verse rozemarijn uit Leeuwarden. Paddy O’Ryan Rosemary Porter heeft een complex aroma van laurier en klaverbloemen.

Dit bier won vlak na de introductie in december 2015 de titel Lekkerste huisbier van Nederland in de categorie zwaar bier uitgeroepen door Entree Magazine.

De jury over Rosemary Porter: ‘Doe mij er nog maar een’ – Puck Kerkhoven, ‘Mooi complex, sterk, krachtig en toch fris’ – Fiona de Lange, ‘Super complex, uitstekende schuimkraag’ – Derek Walsh, ‘Mooi bier, vooruitlopend op de trend om porter als huisbier te keizen. Bravo!’ – Henri Reuchlin, ‘Mooie complexe porter. In balans’ – Theo Flissebaalje.

knilles_white

Opdrachtgever: Hotel en Grand Café Post Plaza

Een ipa met koffiebonen uit eigen koffiebranderij. De hoppen Columbus, Citra en Cascade gecombineerd met Indonesische koffiebonen levert een krachtig bier op met tonen van lychee, koffie, mango en chocolade. Knilles IPA is een krachtig bier met een uitgesproken bitterheid.

chef-mike_white

Opdrachtgever: Restaurant de Waard van Dokkum, Michael Roest

Een blondbier gebrouwen met vers zeevenkel. Omdat het restaurant dichtbij de waddenkust ligt, hebben Michael en ik met dit zeevenkel de zilte ziel van het waddengebied in het bier weten te krijgen. Bijzonder smaakvol en complex.

Chef Mike veroverde binnen een week na de introductie op 30 november 2017 de tweede plek tijdens de verkiezing Lekkerste Huisbier van Nederland van Entree Magazine. Hiermee staat het bier in de top drie van Nederlands lekkerste huisbieren in de categorie lichte bieren.

Check hier het restaurant de Waard van Dokkum!

witterus_white

Opdrachtgever: Café de Rus

Vier mouten gecombineerd met een door de café-eigenaar Guido di Mari bedacht kruidenmengsel levert een zacht en doordrinkbaar witbier op mét karakter. Kruidig, licht-zurig met in de afdronk een zoetje. Witte Rus smaakt vooral naar meer. Zo was de driehonderd liter Witte Rus op fust al binnen een paar weken op.

duindoorntripel_1

Opdrachtgever: Terschellinger Bieren

In deze tripel proef je het karakter van Terschelling. In het recept zijn namelijk heerlijk geurende duindoornbessen gebrouwen en deze vind je in de duinen op Terschelling.

Om tot een goed recept te komen moet er eerst iets bijzonders met de duindoornbessen gebeuren. Uiteraard is dit onderdeel van het geheime recept dat inmiddels eigendom is van de opdrachtgever. Want dat is ook een optie bij huisbier.com: je laat hier het recept ontwikkelen en vervolgens ben je helemaal vrij om het te laten brouwen, waar je maar wilt. Je betaalt dus eenmalig voor de receptontwikkeling.

De duindoorntripel is een toegankelijk bier met een volle, compacte schuimkraag en een aangenaam aroma van duindoornbes. Door de lichtzoete smaak en de fijne afdronk valt het bier in de smaak bij een breed publiek.