Jouw huis, jouw bier!JOUW EIGEN
HUISBIER

Jouw verhaal, jouw bier!ÓP NAAR JOUW EIGEN HUISBIER

Het mooie van huisbier: het is alleen verkrijgbaar in jouw ‘huis’. En het is het lekkerste speciaalbier dat er te krijgen is. Het is immers speciaal voor jouw café, restaurant, winkel of merk ontwikkeld! En je bent persoonlijk bij de ontwikkeling ervan betrokken geweest. Hier lees je hoe het ontwikkelen van jouw huisbier in zijn werk gaat.

Allereerst: de kosten.
Is dat nou duur zo’n eigen speciaalbier laten ontwikkelen? Nope! Eigenlijk kost het je geen geld, maar levert het meteen winst op. Tussen de inkoopprijs van je huisbier en de verkoopprijs zit namelijk een mooie marge. Graag maak ik een vrijblijvende berekening voor je!

https://huisbier.com/wp-content/uploads/2019/09/skeef-1024x9712-320x303.png

JE EIGEN HUISBIER
IN 4 STAPPEN

Stap 1: Het bierconcept voor jouw huisbier

Alles begint natuurlijk met jouw wensen en doel. Die staan aan de basis van het ontwikkelproces. Samen verkennen we vervolgens het biertype dat het beste bij jou of jouw bedrijf past. Daarna ga ik een uniek idee ontwikkelen voor jouw bier. Ben je het eens met dit idee? Dan gaan we het proefrecept brouwen. Dit is een kleine hoeveelheid van ongeveer zeven liter speciaalbier. Uiteraard kun je hierbij aanwezig zijn en meebrouwen! Dan zie, ruik en proef je precies hoe jouw eigen speciaalbier wordt geboren 😉

Stap 2: Het proefbrouwen van jouw huisbier

Na een week of vijf is het proefrecept klaar en gaan we proeven. Dit is altijd een bijzonder moment. Ben je helemaal blij met de kleur, geur en smaak? Dan gaan we er verder mee. Ben je (en ik!) niet helemaal tevreden, dan stellen we het recept bij en gaan we opnieuw proefbrouwen. Net zo lang tot we allebei helemaal overtuigd zijn van de smaak.

Als we tevreden zijn gaan we opschalen naar 800 tot 1.000 liter. Want dat is in principe de minimale afneemhoeveelheid voor huisbier. Dit eigen speciaalbier krijg je geleverd in eenmalige fusten en/of flesjes: wat je maar wilt. Dit bier laat ik brouwen bij een productiebrouwerij, het liefst zo dicht mogelijk bij jou in de buurt. Die keuze voor een brouwlocatie maken we samen. Ik zorg er vervolgens voor dat het huisbier hier exact volgens jouw unieke huisbierrecept wordt gebrouwen.

Wil je alleen een bierrecept zodat je de rest helemaal zelf kunt regelen? Geen enkel probleem! Zo ontwikkel ik voor opdrachtgevers als Scelling Bier en Stadsbrouwerij Bonifatius 754 alleen de bierrecepten. De rest – het laten brouwen, verpakken en de marketing – doen ze allemaal zelf.

Stap 3: De naam en het etiket van jouw huisbier

Nog een belangrijke stap: de naam van jouw huisbier en het etiketontwerp. En eventueel ook het verhaal achter je bier. Ook dit mag je gerust aan mij overlaten: het is mijn dagelijks werk. Maar je mag het ook allemaal zelf doen natuurlijk. Dat je bier een eigen onderscheidende positie en uitstraling krijgt: dat is het doel.

Ook het ontwikkelen van je eigen bierviltje, bierglas en (online) promotiemiddelen
behoort tot deze stap. Je eigen speciaalbier verdient bovendien een opvallende introductie. Bijvoorbeeld in de lokale pers en via je sociale media.

Stap 4: De ontwikkelings­kosten van jouw huisbier

Nogmaals: het ontwikkelen en brouwen van je eigen huisbier kost je niks: het levert alleen maar winst op. Er zit meteen een gezonde marge tussen de inkoop- en verkoopprijs. Logisch eigenlijk: dit geldt immers voor alle producten die je als ondernemer aanbiedt. Het grote verschil is dat je nu echt iets eigens in handen hebt: een bier dat helemaal speciaal voor en met jou is ontwikkeld.